Introkurs i klickerträning!

Introkurs i klickerträning!

I den här kortkursen får du lära dig grundprinciperna för klickerträning.

KLI117_var_s4r9j8_mediumUnder de kommande lektionerna får du lära dig hur du kommer i gång med klickerträning på egen hand. I den här inledande lektionen tänker vi INTE förklara någonting om klickerträning. I stället startar vi kursen med att visa några klickertränade hundar i arbete, så att du får en bild av hur det kan se ut när du och hunden lärt er mer.

  • Vi vill att du speciellt lägger märke till hur hundarna beter sig. Du kommer se hur hundarna frivilligt deltar i träningen genom att ERBJUDA beteenden (ju mer du klickertränar desto duktigare blir hundarna på att erbjuda beteenden).
  • Lägg märke till hur tränaren klickar och belönar, och inte minst hur svårigheten ökar GRADVIS under träningen.
  • Du ser att tränaren inte pratar så mycket, eller tjatar på hunden för att få den att göra saker, utan fokuserar på att markera rätt beteende exakt (och lär hunden göra det mesta jobbet själv).
  • Du kan se att all träning är belöningsbaserad. Det förekommer ingen korrigering när hunden gör fel. Men det är inte så att tränaren klickar för ”vad som helst”. Hunden får klick + belöning när den gör rätt.
  • Är det något annat du lägger märke till som skiljer sig från annan hundträning du sett…?

Om du tycker det här ser roligt ut, kan du se fram emot resten av lektionerna – du kommer att lära dig att träna på samma sätt. Bekymra dig inte om du inte förstår alla begrepp, eller allt som händer i filmerna. Efter den sista lektionen kommer du förstå väldigt mycket mer!

Film nr 1: Inlärning av utgångsställning med valp

Film nr 2: Träning på vittringsapportering (lydnadsmoment)

Film nr 3: Lära hunden att rulla in sig i en filt (trix)

Film nr 4: Hämta läsk i kylen (se hela inlärningen i lektion 9)

Film nr 5: Klickerträning av häst

Klickerträning är troligen den bästa metoden för att få ut maximalt av hunds potential. Men det är med klickerträning som med allt annat – du som tränare måste lära dig att göra det först. Så sätt igång med nästa lektion så fort som möjligt.

Vill du se resten av lektionerna? Då har du två val:

  • 1. Vill du ha en gratiskurs med endast text utan video? Då kan du anmäla dig till kursen genom att skriva din email-adress i fältet längst ned till höger på den här sidan. Det skickas då en lektion varje dag till dig via email den kommande veckan.
  • 2. Vill du se resten av lektionerna MED video? Då kan du beställa en prenumeration på hundtidningen Canis, så får du omedelbart tillgång till alla lektionerna med video. Och inte minst får du som Canis.prenumerant tidningen skickat till dig direkt i brevlådan 6 gånger per år – varje nummer med många intressanta artiklar om klickerträning och annan belöningsbaserad hundträning!

Beställ en prenumeration på hundtidningen Canis här, och få omgående tillgång till videokursen i klickerträning! (du får länken till lektionerna på nästa sida så fort du har beställt).

Lycka till med klickerträningen! Och kom ihåg att om du vill ha praktisk hjälp med träningen, är du alltid välkommen till en kurs i regi av Canis Hundskola!


Om författarna

Epostkursen är skapad av Canis grundare Morten Egtvedt och Cecilie Köste, huvudinstruktörer vid Canis Hundskola och författare av böckerna